[O2] Odbiór nowej Octavii - na co zwrócić uwagę?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • edward.iskra
    Classic
    • 2011
    • 8

W piątek rano wyjeżdżam na 50-tke ojca ale jutro mogę, bo widzę, że śnieg ładnie pruszy
  • RoadRunner
    Classic
    • 2010
    • 26

Witam,

W przyszłym tygodniu czeka mnie odbiór samochodu. Domyślam się, że będę miał różowe klapki na oczach 8) i podczas odbioru mogę nie zauważyć ewentualnych "usterek".

Podpowiedzcie na co zwrócić szczególną uwagę podczas odbioru auta.

Pzdr
    RoadRunner

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Odbiór nowej Octavii - na co zwrócić uwagę?

Zamieszczone przez RoadRunner
      Witam,

W przyszłym tygodniu czeka mnie odbiór samochodu. Domyślam się, że będę miał różowe klapki na oczach 8) i podczas odbioru mogę nie zauważyć ewentualnych "usterek".

Pzdr
      jest juz kilka tych tematów.....meritum - na wszystko...czy nie malowany, szpachlowany itd. :diabelski_usmiech
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Yarek
        Elegance
        • 2005
        • 992

Zamieszczone przez RoadRunner
        Weź czujnik lakieru i sprawdź całe nadwozie. Sprawdź czy nie brakuje niczego we wnętrzu, czy nic nie jest porysowane lub urwane. Sprawdź działanie elektryki łącznie z radiem i klimatyzację. Obejrzyj opony. Obejrzyj szyby, czy nie mają rys lub pęknięć. Uruchom silnik i posłuchaj czy nie wydaje podejrzanych odgłosów. A na koniec sprawdź czy sprzęgło równomiernie i we właściwym miejscu bierze.

I nic nie rób sobie z ewentualnych uwag obsługi, gdyby zechciała żartować z dokładnych oględzin.
        . pzdr Jarek
        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• chorag
          Classic
          • 2010
          • 9

jesteś tego pewny że to będzie przyszły tydzień :P ja swoim już teoretycznie jeżdżę od dwóch tygodni a praktycznie może będe za trzy jak sie nic znowu nie zmieni :twisted:

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Yarek
            Obejrzyj szyby, czy nie mają rys lub pęknięć.
            w nawiązaniu do jednego z ostatnich tematów - sprawdź (patrząc w lusterko) czy tylna szyba jest dobrze odlana (nie działa jak soczewka, czynie nie zwęża/rozszerza przedmiotów).
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

Nie przesadzacie trochę ?

Chyba kolega ma prawo zakładać, że auto z salonu jest nowe ??

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez loyd
                Chyba kolega ma prawo zakładać, że auto z salonu jest nowe ??
                Prawo jak najbardziej ma, ale nie zapominaj, że życie czasem trochę inny scenariusz pisze. A po podpisaniu odbioru zacznie się droga przez mękę (oby nie).
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• piotrek_gdy
                  RS
                  • 2008
                  • 7723
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

winni77, ja będę czekał na swoje auto 3,5 miesiąca i nie wyobrażam sobie sytuacji, że mógłbym go nie odebrać
                  chyba kogos bym tam za..... :evil:
                  prosciej jest zasięgnąć informacji kiedy auto przyjedzie i byc przy rozładunku- wtedy możesz ocenić jak auto wyglada
                  IMHO to, czy sprzęgło bierze płycej czy głębiej to kwestie gwarancji a nie ewentualnego odbioru lub nieodbierania auta
                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Yarek
                    Elegance
                    • 2005
                    • 992

IMHO to, czy sprzęgło bierze płycej czy głębiej to kwestie gwarancji a nie ewentualnego odbioru lub nieodbierania auta
                    Kolego, sprzęgło to jest taki element, że jak trochę pojeździsz i będziesz chciał to reklamować po jakimś czasie, to nie jest łatwo przekonać Skodę że to nie Twoja wina. Więc koniecznie trzeba je sprawdzić przy odbiorze.

Zamieszczone przez loyd
                    Nie przesadzacie trochę ?
                    Nie, nie przesadzamy. Odebrałem już trochę nowych aut z salonu i wiem jakie potrafią być cyrki. Świeży przypadek - octavia 1.4 tsi miała przednie opony mocno zdarte, wyglądały jakby ktoś próbował palić kapcia na bardzo nierównej nawierzchni. Oczywiście obie wymieniono, ale gdybyś tego nie zauważył przy odbiorze to masz problem.
                    . pzdr Jarek

Komentarz

• baca10
                      RS
                      • 2009
                      • 6225

RoadRunner, a ja bym na twoim miejscu sprawdzila czy auto zgadza sie z twoim zamowieniem, u mnie niestety zamawialam przyciemnione szyby a przy odbiorze ich nie bylo

Komentarz

• daszek
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 239
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Yarek
                        Nie, nie przesadzamy. Odebrałem już trochę nowych aut z salonu i wiem jakie potrafią być cyrki. Świeży przypadek - octavia 1.4 tsi miała przednie opony mocno zdarte, wyglądały jakby ktoś próbował palić kapcia na bardzo nierównej nawierzchni. Oczywiście obie wymieniono, ale gdybyś tego nie zauważył przy odbiorze to masz problem.
                        Ja tak miałem.
                        Dowiedziałem się, że pewnie "chłopaki" ostro wjeżdżali na lawetę. :roll: :wink:
                        Nie wymieniłem opon, bo faktycznie tak wyglądały i uznałem, że kłótnia nie ma sensu.
                        Na liczniku było 17km, dowiedziałem się, że może być nawet do 50km (test, przejazd z lawety na lawetę itp.).

[ Dodano: Sob 19 Cze, 2010 11:53 ]
                        Zamieszczone przez baca10
                        a ja bym na twoim miejscu sprawdzila czy auto zgadza sie z twoim zamowieniem
                        np. czy zamawiałeś alarm z fabryki, czy z salonu :evil:
                        zdroofko
                        daszek
                        http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• baca10
                          RS
                          • 2009
                          • 6225

daszek, 50 km to ja zrobilam jeszcze nim odebralam auto i podpisalam papiery

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen

Zamieszczone przez Yarek
                            nie jest łatwo przekonać Skodę że to nie Twoja wina.
                            Yarek, szanowny kolego, ja ich bez specjalnej łaski przekonałem do wymiany dwumasy po gwarancji ale w ramach gwarancji
                            więc może to po prostu kwestia elokwencji a może kwestia prawidłowo dobranych argumentów

Zamieszczone przez Yarek
                            Odebrałem już trochę nowych aut z salonu
                            uwierz mi, że istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że ja mogłem tych aut nieco więcej odebrać

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Yarek
                              Elegance
                              • 2005
                              • 992

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                              Yarek, szanowny kolego, ja ich bez specjalnej łaski przekonałem do wymiany dwumasy po gwarancji ale w ramach gwarancji
                              więc może to po prostu kwestia elokwencji a może kwestia prawidłowo dobranych argumentów
                              Ironia zupełnie niepotrzebna, do tego źle trafiona, bo ja już wymieniałem takie rzeczy na gwarancji w Skodzie, że dwumasa to przy tym pikuś. :lol: A zarzucania komuś na forum braku elokwencji - nie skomentuję.

Niestety, z reklamowaniem sprzęgła jest tak jak napisałem, zresztą poczytaj na forum. I dla Twojej wiadomości - dwumasa nie jest synonimem słowa 'sprzęgło'
                              . pzdr Jarek

Komentarz

• piotrek_gdy
                                RS
                                • 2008
                                • 7723
                                • Volkswagen

Yarek, nie twierdziłem, że dwumasa jest synonimem sprzęgła jedynie IMHO jest chyba częściej psującym się elementem niż sprzęgło

nie zarzucam tez nikomu braku elokwencji a jedynie odniosłem to do mojej skromnej osoby- może powinieneś wczytać się w to co napisałem

i to co napisałem nie było w zamiarze bynajmniej ironiczne a jedynie miało byc uprzejme
                                ale skoro odebrałeś moją wypowiedź jako ironię wymierzoną w swoją stronę to zechciej wybaczyć, bo nie było to moim zamiarem

po prostu z racji wieku i tego, że mogę przypuszczać, że miałem więcej aut myślę, że mogę czasem wypowiedzieć się w jakiejś kwestii :P

Komentarz

• Tomato
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 303
                                  • Volkswagen
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

ja bym zalecil szeroko pojeta ostroznosc. pracowalem 4 lata w porcie na przeladunkach samochodow( wyladunek z wagonow, ze statku, na statek, na lory, z lor) i czasami trafialo sie jakies bum. czasami cos sie zlamalo, porysowalo, ktos mocno spalil gumy, albo hamowal bardzo mocno. tak wiec auto niby nowe ale cos tam juz moze byc. nie mowie ze kazde ale gdzies te wszystkie auta sie sprzedaja. i na 100% wiem ze auta z malowanym np zderzakiem napewno szly jako nowki.

Komentarz

• rkb
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2152
                                    • Rapid Spaceback (NH1)
                                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ile jest paliwa w takim nowym samochodzie? Dojade na stacje?
                                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• daszek
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 239
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rkb
                                      na najbliższą na pewno :wink: jest jakieś 2-3 litry.
                                      zdroofko
                                      daszek
                                      http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez rkb
                                        różnie, kumpel miał w pasku 1/4 baku, ale takiego, że pracował jak na 3 cylindrach
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7460
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

mi pokazywał komputer ze zostało do stacji 5km (przebieg jak odebrałem był 8,1km)
                                          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• baca10
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6225

Ja jak odbieralam auto to sprzedawca powiedzial mi, ze zalewja bak 5 litrami benzynki/ropy, pomijajac ten fakt gazu mialam pol baku

Komentarz

• hajdi
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 39

Lakier raczką przejedz wszedzie mi w Plichcie w gdansku wcisneli z odpryskiem na masce, musieli czysm zasmarowac na czas odbioru (piatek)- mialo byc w srode ale przesuneli termin ze niby cos tam; teraz wiem dlaczego; usterke zobaczylem w niedziele rano i po ptakach.... wogole obsługa po odebraniu auta w tym salonie to kicha no chyba ze wszedzie tak leja na wszystkich po sprzedazy auta. juz wiem ze nastepnego auta tam juz nie wezme choc skodzianka jezdzi bez zarzutu

Komentarz

• Andrev3
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 6116

co do ilości paliwa to zależy od tego ile spuszczą go podczas transportu, ja u siebie widzę że nieraz przyjeżdżają samochody co mają 1/4 baku a czasami przyjeżdżają samochody co mają na 0 km.
                                                A wiem, że coś takiego się dzieje bo mam sąsiada co wozi lorą nówki sztuki
                                                Salon ma obowiązek wlać 5 litrów żeby wystarczyło na dojazd do najbliższej stacji :diabelski_usmiech
                                                RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• gruto
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1262
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

znam przypadek, że po 2 miesiącach przez przypadek wyczajono że NOWE auto miało malowany cały bok :shock: bardzo głośne to było .......no i mieli problem , ponieważ to był wzięty lekarz . Finału nie znam , ale poszperam i opiszę . Od tego czasu jak odbieram mam miernik w kieszeni .
                                                  Kiedyś jak odbierałem O I po tygodniu stwierdziłęm ze mam rozprutą osłonę pod silnikiem . HE HE wcisneli mi do butów że ja to zrobiłem , a prywatna opinia pana z salonu to taka że oni to zrobili ......werdykt.....miałem sie schylić przy odbiorze auta :?
                                                  A ha płyny + olej ......brat przyjechał kiedyś z Krakowa OI bez płynu w zbiorniczku ( niewiedźieć czemu nie swieciła lampka + stracił jedną śrubę z koła :shock: -----To tyle u nas w rodzinie :wink:

Komentarz

Pracuję...